Počeli radovi na izgradnji 1. Bio kupališta u RH

By 19. srpnja, 2021 Novosti
Počeli radovi na izgradnji 1. Bio kupališta u RH

Čazma postaje veliko gradilište. Započeli su radovi na izgradnji 1 prvog biološkog kupališta i interpretacijskog sadržaja koji čine cjelinu – Bio park Čazma. Vrijednost radova iznosi 13,5 mil.kn, a sredstva su osigurana iz ESI fondova.

Biološki bazen je inovativan i ekološki sadržaj, a način izvedbe je osmišljen kao prirodi prihvatljiv u prirodno stvorenom udubljenju. Uz biološki bazen uređenjem je predviđena poučna interpretacijska staza koja posjetitelje vodi uz interpretacijsku vodenu površinu s vodenim biljkama i interpretacijama, školu u prirodi „Priča o prirodi“, krošnje drveća s obzervatorijima za ptice, do tematsko uređenog ugostiteljskog objekta. Putem je moguće promatrati različite biljne vrste, te ptice i vodozemce.
Svi su sadržaji prilagođeni osobama s invaliditetom i slabije pokretljivosti.

 

O biološkim bazenima:

Biološki bazeni za pročišćavanje koriste biofiltere

Za predmetni bazen predviđena je obrada vode u zatvorenom i kontinuiranom toku, pri čemu se održava zahtijevana kvaliteta, bistrina i bakteriološka čistoća. Predviđena je ugradnja opreme za ručni rad u filtraciji i pranju filtera. Za filtriranje vode su odabrani biološki filteri koji se sastoje od perforirane cijevi obloženoj materijalom za smještaj mikroorganizama za pročišćavanje vode.

Sustav tehnike biobazena čine:

– cijevni razvod tlaka, usisa, preljeva i odvoda

– elementi vodopada za povrat obrađene vode

– filterske crpke

– biološki filteri

– podvodni reflektori

Zbog specifičnog sustava pročišćavanja vode koji je lako prilagodljiv raznim izgledima bazena, biobazeni mogu izgledati poput prirodnih jezeraca s prirodno ukrašenim obalama ili poput tradicionalnih bazena sa betonskom školjkom.

Prirodan način održavanja bazenske vode

Za razliku od tradicionalnih bazena koji koriste kemikalije za održavanje zdravstvene ispravnosti vode, biobazeni ne koriste kemikalije već se pročišćavanje vode vrši, kao što i sam naziv kaže „biološki“, na prirodan način odnosno održavanjem biološke ravnoteže unutar sustava. Ovisno o vrsti sustava (biobazen, ukrasno jezero, jezero sa ribama) postoje dva načina pročišćavanja vode.

Ukrasna i plivajuća jezera

Održavanje biološke ravnoteže se kod ukrasnih i plivajućih jezera temelji na prirodnim procesima u hranidbenim lancima mikroorganizama te njihovom razgradnjom i sedimentiranjem na dno jezera. Za ovakve sustave potrebne su dodatne površine u kojima se nalaze biljke tzv. „regeneracijske zone“ koje osim što služe za uklanjanje viška hranjivih tvari u vodi služe i kao staništa za potrebne mikroorganizme. Ovakvi sustavi imaju higijenski ispravnu vodu prirodne boje i mirisa.

 

Biobazeni

Kod biobazena, održavanje biološke ravnoteže se vrši istim prirodnim procesima samo što se u ovom slučaju umjesto cijele površine vode, pročišćavanje vode odvija unutar posebnih filtera. Ovakvi sustavi ne zahtjevaju dodatne površine sa biljkama potrebne za pročišćavanje već se biljke koriste isključivo kao dekoracija bazena ili jezera i njihove okoline. Voda u ovakvim sustavima je kristalno čista i bez mirisa.

Jedinstven sustav, niski troškovi održavanja

Jedna od glavnih prednosti ovakvih sustava su vizualna atraktivnost i individualni dizajn što znači da vlasnik ovakvog sustava ima jedinstven sustav prilagođen okruženju. Unatoč tome da se ne koriste kemikalije te da nije potrebna dodatna oprema za pročišćavanje i tretiranje vode, mala je potrošnja električne energije, a samim time su i niski troškovi održavanja cjelokupnog sustava.

 

Zdravstvene prednosti bioloških bazena:

         potpuno prirodna voda bez neugodnih mirisa klora

         izbjegava se iritacija očiju i kože

         voda bioloških bazena je idealno rješenje za alergičare jer ne sadrži kemijske supstance