Medjame – revitaliziran oronuli biser Čazme

By 12. travnja, 2022 Novosti
Medjame - revitaliziran oronuli biser Čazme
Još jedan projekt u sklopu Čazma Nature, ali onaj završen i otvoren za posjetitelje – su Medjame.
Područje grada Čazme obiluje prirodnim ljepotama. Među njima su i Medjame, prostor uz rijeku Česmu, nedaleko od gradskog središta. Nekada su ga više koristili ribolovci i izletnici, ali u međuvremenu je zapušteno i pomalo zaboravljeno.
Bogatstvo prirodnog svijeta i ljepota ove lokacije ponovno se otkriva projektom Čazma Natura. U sklopu njega, počelo je uređenje ovog značajnog staništa ptica močvarica i vodozemaca. Ta je lokacija prva edukativna točka duž poučno-tematske pješačke staze kroz dolinu rijeke Česme.
Prilikom uređenja, sačuvale su se prirodne vrijednosti u prostoru te je na prikladan, poučan i zanimljiv način, posjetiteljima prezentirana raznovrsnost i posebnost biljnog i životinjskog svijeta promatranog područja i cjelokupnog životnog prostora ptica močvarica i vodozemaca, kao i ostalih životinja. Svi zahvati u prostoru su oblikovani tako da poštuju prirodno okruženje te da na prirodu, biljni i životinjski svijet ne djeluju agresivno. Posjetiteljska staza duga 1,8 km vodi ispod krošnji drveća, kroz šumu te obilaznim putom preko vode. Na različitim lokacijama se na zanimljiv način prikazuje značaj tog prostora te posjetitelji mogu pro matrati životinjski i biljni svijet u potpuno prirodnom okruženju. (I.G.)