Interpretacijski lokalitet ŠRD Vustje

By 16. srpnja, 2021 Novosti
Interpretacijski lokalitet ŠRD Vustje

Uređenje Interpretacijskog lokaliteta ŠRC Vustje podrazumijeva renoviranje postojećeg područja športskog ribolovnog društva uz rijeku Česmu. Lokacija je zanimljiva za posjetitelje zbog svoje pozicije, prirodnih vrijednosti i mogućnosti interpretacije životinjskog svijeta dabra i rode. Lokacija Vustje je druga točka poučno-tematske pješačke staze. Predviđeno je povezivanje ribolovnog područja s interpretacijama prirodnog okruženja dabra i rode.

Uređenje predstavlja dio cjelokupne interpretacije prirode i biološke raznolikosti. Prostor je zamišljen kao prostor na kojem će posjetitelji provoditi u akciji i rekraeaciji slobodno vrijeme u prirodnom okruženju, uz upoznavanje prirodne raznolikosti i lokalnog ribljeg specijaliteta „šaran na rašljama“.

Idejna točka oblikovanja prostora je bilo zadržati prirodne vrijednosti prostora, te na zanimljiv, poučan i zabavan način predstaviti posjetiteljima raznolikost i posebnost životinjskog svijeta promatranog područja, kao i cjelokupan prostor rode i dabra. Cilj ovog elementa je istovremeno očuvati i dopuniti postojeći sadržaj sportsko rekreacijskog centra, odnosno ribolovnog centra u jednu smislenu cjelinu.

Interpretacijski sadržaj:

  1. Interpretacijska staza – posjetitelje vodi kroz područja do svih značajnih točaka i elemenata predviđenog uređenja. Staza je drvena, uzdignuta iznad terena kako bi se sačuvalo područje prepleteno korijenjem stabala. Ulaz u stazu je u obliku gnijezda, a završava platformom za promatranje ptica i ostalih životinja. Duž staze nalaze se interpretacije biljnog svijeta.
  2. Odmorište „gnijezda“ – nalazi se na području četinjača na kojem su postavljena „gnijezda od vrbova pripleta“ uz stabla, te služe kao odmorište i interpretacija elemenata iz prirode.
  • Promatračnica – najatraktivniji element na području, oblikovana kao gnijezdo roda, te je podignuta visoko iznad krošnji. Pozicija promatračnice omogućuje razgled cijelog područja Nature 2000. Poseban osjećaj je boravka među krošnjama.
  1. Pečenjara „Šaran na rašljama“ – na lokaciji se nalazi sadašnji objekt ribolovnog društva kojeg je potrebno u manjoj mjeri obnoviti i prilagoditi za prihvat posjetitelja. Pripremanje „šarana na rašljama“ je lokalni specijalitet koji je atraktivan turistima, te predstavlja promociju lokane hrane.
  2. Dječje igralište „Dabrovo selo“ – djeca su vrlo značajna ciljna skupina za ovu lokaciju stoga je osmišljen poseban prostor na kojem će na zabavan i aktivan način učiti i stjecati znanje o prirodi. Uz drvenu stazu predviđene su originalne drvene sprave za igru izrađene u obliku staništa dabrova, koje je svojstveno za područja Vustje. Sprave za igru su izvedene na način pripleta različitih debala stabla.
  3. Škola u prirodi „Dabrova kuća“ namijenjeno je djeci školske dobi, struktura je u unikatnom ambijentu dabrova staništa gdje su uređene klupe i prostor za interpretaciju, za što se upotrebljavaju isključivo prirodni elementi.