Multifuncionalni poslovni prostor

By 19. srpnja, 2021 Novosti
Multifuncionalni poslovni prostor

Nakon završenih građevinskih radova rekonstrukcije, provedeno je unutarnje uređenje i opremanje centra. Multifunckionalni centar “Priroda Čazma” predstavlja početnu točku za informacije posjetitelja.

Prostor centra opremljen je informacijskom  i komunikacijskom tehnologijom za provedbu edukacijskih, interpretativnih, promidžbenih sadržaja i održavanje edukativnih programa za posjetitelje.

Sve edukativne aktivnosti osmišljene su na način da potaknu razumijevanje važnosti zaštite prirode i jačanju javne svijesti, primarno uz korištenje novih tehnologija.

Dizajn interijera osmišljen je na način da se posjetitelju centra vizualizira doživljaj prirodne baštine i potakne na daljnje istraživanje prirodne baštine. U interpretaciji se koriste kontrastni elementi, s jedne strane primjenjuje se suvremena tehnologija, multimedijska pomagala kojim se prezentiraju sadržaji projekta i prirodna baština putem interaktivnih prikazivača, informativne publikacije i audio-video predstavljanja, dok s druge strane dizajn interijera koristi prirodne i elementarne materijale kojim se dočarava atmosfera prirode, životinjskog i biljnog svijeta.

Unutarnja oprema je izrađena od prirodnih materijala na potpuno jedinstven način, a sadržaji i elementi prepliću se iz prostorije u prostoriju tako da se brišu međuprostorne granice.

 

Interpretacija sadržaja:

  1. Predvorje – ulaz u MIC Priroda Čazme dizajniran je kako bi već na početku dočarao ulaz u prirodu. Strop je dizajniran od drvenih grana i čini skulpturu dabrovog staništa koja je ujedno temelj za osvjetljenje i vješanje izložbenih eksponata, panoa i 3D modela životinja. Pod je izrađen u obliku terazza koji simulira zemljanu površinu.
  2. Suvenirnica – oblikovana kao prostorija s ptičjim gnijezdima. Na stropu su vrbovi prepleti u obliku ptičjih gnijezda gdje vise ptičje kućice s 3D modelima raznih vrsta ptica iz okruženja. Pod je terazzo simulacije zemlje. Vitrine i stolovi su od debala raznih vrsta stabala. Na zidovima su monitori za interaktivno predstavljanje baštine Čazme.
  • Turističko informativni centar i Ured turističke zajednice – ured je odvojen prostor koji nije namijenjen posjetiteljima, no dizajnom se uklapa u cjelovitu sliku centra.
  1. Interpretacijska i konferencijska dvorana: su dvije cjeline koje mogu funkcionirati odvojeno i zajedno, a odvajaju se pomičnim drvenim vratima. Prostor interpretira šumu s deblima od poda do stropa, u jednom dijelu prostora se nalazi dabrovo stanište, a u drugom dijelu je skulptura velikog gnijezda roda. U prostoriji se nalazi multimedijalna oprema za interaktivnu prezentaciju sadržaja.
  2. Interpretacijsko-prodajni prostor – podrumska prostorija ima posve drugačiji ambijent. Programski, prostorija je namijenjena promociji i prodaji poljoprivrednih eko proizvoda lokalnih poljoprivrednika. Prostorija je oblikovana tako da može služiti više funkcija.