U tijeku uređenje interpretacijskog lokaliteta Medjame

By 16. srpnja, 2021 Novosti
U tijeku uređenje interpretacijskog lokaliteta Medjame

Medjame su značajno stanište ptica močvarica i vodozemaca, nalazi se uz kanal rijeke Česme. U stvarnosti predstavlja područje močvare koje je povremeno poplavljeno, ali prije svega izuzetno važno prirodno stanište ptica močvarica i vodozemaca. Prostor je zanimljiv upravo zbog svoje netaknute prirode. Lokacija Medjame je prva edukativna točka duž poučno-tematske pješačke staze.
Interpretacija lokaliteta Medjama je zamišljena kao ruta uzdignuta na različite razine iznad terena. Posjetiteljska ruta vodi kroz krošnje drveta, šumu i obilazni put preko vode.

U krošnjama drveta su zamišljena gnijezda za ptice u koje je moguće ući, promatračnice za ptice i informativno-edukativni sadržaji. Uz rutu su postavljene škole u prirodi i prostori za odmor, oblikovani u skladu s prirodom.
Svi elementi su oblikovani u skladu sa prirodom, prirodnim oblicima i od prirodnih materijala. Funkcionalni elementi – put, promatračnice, škole u prirodi i odmorišta su oblikovani tako da istovremeno prezentiraju prirodne vrijednosti, ali i drže ljude dovoljno daleko od životinja i prirodnih vrijednosti, čime se omogućuje očuvanje prirode.