Potpisan Ugovor o izgradnji 1. biološkog kupališta u Hrvatskoj

By 16. srpnja, 2021 Novosti
Potpisan Ugovor o izgradnji 1. biološkog kupališta u Hrvatskoj

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak potpisao je ugovor s direktorom Hidroregulacije Krešimirom Habijancem za izgradnju Interpretacijsko-rekreacijskog centra Bio park Čazma, u sklopu kojega se nalazi biološki bazen, objekt kojeg najviše iščekuju građani Čazme koji će njegovom izgradnjom dobiti prvi bazen u povijesti Čazme, a i prvi biološki bazen u Hrvatskoj.

– Rokovi su nam prilično tanki, imali smo tu dosta problema oko papirologije. Od samog Ministarstva zdravstva i pravilnika o bazenima gdje je trebalo donijeti novi pravilnik koji je uveo kategoriju eko bazena, Ministarstva imovine gdje je jedna čestica, naoko beznačajna, ali dovoljno značajna da može kočiti projekt pri kraju rješavanja i napokon smo došli do odabira izvođača i vjerujem da ćemo do kraja godine zajednički taj projekt realizirati – rekao je gradonačelnik i dodao kako su ovakvi bazeni hit u Sloveniji i Austriji te očekuje da će isti slučaj biti i s čazmanskim bazenom.

Kako će projekt izgledati kada se završi, pojasnio je direktor Hidroregulacije, Krešimir Habijanec:

– Glavni dio projekta sastoji se od bazena koji je podijeljen na bazen za neplivače i bazen za plivače. On je površine 1665 m2 od čega neplivači imaju oko 500 m2, a plivači ostalo. Bazen za neplivače bit će dubok 1,35  m, a za plivače na mjestima dubok i do 3m. S donje strane bazena će biti plaža, sagradit će se bar i hitna pomoć, sanitarni čvorovi za presvlačenje, tuširanje i ostale potrebe. Izgradit će se zelena učionica, teren za odbojku, dječje igralište, poučni bazeni s biljkama, terasa i sunčalište. Mislim da je cijeli koncept dosta dobro zamišljen i kad ga mi izgradimo bit će na ponos svim građanima Čazme – rekao je Habijanec.

Dodao je i kako će sama izgradnja biti dosta zahtjevna:

– Ugradit će se oko 1340 kubika betona, oko 3,5 tisuće kvadrata oplate i 85 tona armature. Rokovi za izvođenje su 7 mjeseci od dana uvođenja u posao. Do kraja ljeta, plan je obaviti zemljane radove kako bi ujesen počeli raditi završni dio. Koncem godine, cijeli će projekt poprimiti svoj konačni izgled – rekao je Habijanec.

Podsjetimo na kraju kako tehnologija biološkog bazena omogućava pripremu vode sigurne za kupanje na prirodan i okolišu prihvatljiv način, potpuno bez kemikalija i prvi je javni objekt takve vrste u Hrvatskoj. Osmišljen je tako da se koristi tijekom cijele godine i da, uz plivanje, nudi i druge aktivnosti, kao što su klizanje, priredbe i razna događanja, rekreaciju, opuštanje itd.. Vrijednost Interpretacijsko-rekreacijskog centra Bio park Čazma iznosi 13,5 milijuna kuna.