Konferencija za novinare projekta Čazma Natura

By 17. lipnja, 2019 19 lipnja, 2019 Novosti
Konferencija za novinare projekta Čazma Natura

U Čazmi je u petak, 14. lipnja, održana uvodna konferencija za novinare na kojoj je javnosti predstavljen projekt Čazma Natura.

Riječ je o najvećem projektu u povijesti Grada Čazme koji je na natječaju – Promicanje održivog razvoja prirodne baštine – ostvario 96 bodova i plasirao se na 1. mjesto među svim prijavljenim projektima, što ukazuje na kvalitetu i dobro odrađen posao. Grad Čazma zahvalio je svim partnerima i suradnicima, a posebno Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, što su Čazmu Naturu ocijenili kvalitetnom i vrijednom financiranja.

Vrijednost projekta iznosi 26 milijuna kuna, a sufinanciranje Europske unije – 18 milijuna i 700 tisuća kuna. Uz europsko sufinanciranje, Grad Čazma ostvario je i potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, i to u najvećem iznosu – od 5 milijuna kuna.

Projekt obuhvaća čitav niz lokacija na području Grada Čazme koje će se urediti i staviti u funkciju, radi Promicanja održivog razvoja prirodne baštine.

Ciljevi projekta su:

– Povećanje privlačnosti i uspostava upravljanja posjetiteljima na području prirodne baštine Grada Čazme, ekološke mreže Natura 2000 i Regionalnog parka Moslavačka gora, kroz uređenje posjetiteljske infrastrukture i promidžbu destinacije

– Povećanje obrazovnog kapaciteta i razvijanje javne svijesti o važnosti očuvanja biološke i geološke raznolikosti, kroz promociju zaštićenih dijelova prirode, provedbom edukativnih programa, promidžbom i diseminacijom informacija, kao doprinos lokalnoj gospodarskoj aktivnosti i povećanju radnih mjesta.

Partneri u provedbi projekta su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ, Turistička zajednica Grada Čazme i Športsko-ribolovno društvo „Štuka“ Čazma. Provedba je počela još u rujnu 2015. godine, pripremom dokumentacije za uređenje Multifunkcionalnog centra „Priroda Čazma“ te će završiti u prosincu 2021..