Ruralni i zeleni turizam

By 16. srpnja, 2021 19 srpnja, 2021 Novosti
Ruralni i zeleni turizam

U okviru projekta „Čazma Natura“, čiji je nositelj Grad Čazma, održane su online edukacije 10. i 12. studenog, a proveo ih je Institut za turizam iz Zagreba. Sadržaj edukacije usmjeren je na „Ruralni i zeleni turizam“.

Kako bi svi dionici u turizmu mogli što bolje i kvalitetnije sudjelovati u razvoju i pružanju usluga u turizmu, edukacija o ruralnom i zelenom turizmu osmišljena je za različite grupe. Tako je osmišljena edukcija za djelatnike Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ,  djelatnike Turističke zajednice grada Čazme te za lokalno stanovništvo. Edukacija za lokalno stanovništvo bit će organizirana naknadno, a u skladu s provedbom epidemioloških mjera.

Edukacija „Ruralni i zeleni turizam“ održana je za djelatnike Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ te djelatnike Turističke zajednice grada Čazme.

 

Nesumnjivo da su prostor grada Čazme i Bjelovarsko-bilogorske županije bogati turističkim atrakcijama odnosno resursima i svakako zaslužuju bolju afirmaciju, kako za lokalne posjetitelje, tako i za posjetitelje iz cijele Hrvatske, a i šire.

Stoga su naglasci edukacije prošli tjedan za djelatnike Javne ustanove i TZ Grada Čazme bili na upravljanju posjetiteljima i za lokalne turističke vodiče.

Potražnju za ruralnim turizmom u kontinentalnoj Hrvatskoj, prema podacima iz 2019. uglavnom čine domaći posjetitelji, iako ruralne destinacije sve više privlače strane posjetitelje.  Turisti koji vrijeme provode u ruralnim destinacijama mlađe su i srednje dobi, prosječnih ili nadprosječnih primanja, a putuju s obitelji i/ili prijateljima. U ruralnoj destinaciji turisti se najčešće bave različitim aktivnostima (biciklizmom, hodanjem, planinarenjem, jahanjem, obilaskom vinskih i dr. tura, ribolovom, lovom, gljivarenjem, posjetom kulturnim i prirodnim atrakcijama i dr.)

Što se tiče indeksa turističke razvijenosti (koji provodi Institut za turizam) on varira u po jedinicama lokalne samouprave u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Tako npr. Daruvar ima II. kategoriju turističke razvijenosti, Garešnica III. kategoriju kao i Grad Bjelovar, a Čazma IV. Zanimljivo je da se u nekim jedinicama lokalne samouprave ne odvija turizam iako sigurno imaju potencijala.

Podsjećamo, partneri na projektu „Čazma Natura“ čiji je nositelj Grad Čazma su Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ, Turistička zajednica grada Čazme i Športsko ribolovno društvo „Štuka“.

Sredstva za provedbu ovog projekta su osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020..